Eigenaarsbelang of huurdersbelang: wat houdt deze verzekering in?

Eigenaarsbelang of huurdersbelang: wat houdt deze verzekering in?

Veel mensen wonen in een appartement of huurwoning. Vaak hoor ik dan: "Ik hoef me geen zorgen te maken over een woonhuisverzekering, want dat regelt de VvE of de verhuurder." Dit klinkt logisch, maar de werkelijkheid is genuanceerder. In dit artikel belichten we de hiaten in deze aanname. Het is immers beter om vooraf te weten waarvoor u niet verzekerd bent, dan hier pas bij schade achter te komen.

Ik woon in een koopappartement

Laten we beginnen met een nieuwbouwappartement. De Vereniging van Eigenaren (VvE) sluit de opstalverzekering af voor het hele gebouw. De verzekerde waarde is vaak gebaseerd op de totale aanneemsom, oftewel de bouwkosten. Dit bedrag wordt bij totaal verlies uitgekeerd. Echter, alle verbeteringen die u zelf heeft aangebracht, zoals: een luxere keuken, een andere vloer, extra elektrapunten, een gestuct plafond, een zonnescherm enzovoort, zijn niet opgenomen in de aanneemsom en vallen dus buiten de dekking. Bij schade loopt u hierdoor het risico op onderverzekering.

Na enkele jaren kan de verzekeraar een taxatie van het pand laten uitvoeren om de verzekerde waarde te herzien. In het taxatierapport wordt soms een gemiddeld bedrag opgenomen voor verbeteringen per appartement, bijvoorbeeld voor een duurdere keuken of badkamer. Dit bedrag ligt echter vaak lager dan uw daadwerkelijke investeringen. U bent dan beter verzekerd, maar mogelijk nog steeds onderverzekerd.

Oplossing: eigenaarsbelang verzekeren

Dit probleem kunt u oplossen door via uw inboedelverzekering een bedrag op te nemen voor eigenaarsbelang. Hiermee verzekert u uw eigen verbeteringen in de woning.

Aankoop van een bestaand appartement

Ook als u geen eigen aanpassingen heeft gedaan, maar de vorige eigenaar wel, kan onderverzekering een risico vormen. Stel dat de vorige eigenaar €30.000 heeft geïnvesteerd in een luxere keuken en badkamer, maar de VvE-polis slechts €10.000 aan meerwerk dekt, dan ontvangt u bij schade slechts een derde van de werkelijke kosten.

Ik woon in een huurwoning

Ook huurders kunnen onderverzekerd zijn. Heeft u bijvoorbeeld zelf een nieuwe vloer gelegd, een traplift geplaatst of zonnepanelen geïnstalleerd? Dit zijn aanpassingen die u zelf heeft gefinancierd en die niet standaard meeverzekerd zijn. Om financiële tegenvallers te voorkomen, kunt u deze via uw inboedelverzekering meeverzekeren onder huurdersbelang.

Voorkom onderverzekering

Wilt u voorkomen dat u onderverzekerd bent? Pak uw polis erbij en controleer goed wat er precies gedekt is. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met uw verzekeringstussenpersoon voor advies.